Hamamelis

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Hamamelis virginiana (Witch hazel) leaf extract

Táto rastlina z čeľade lieskových rastlín je opadavý listnatý strom, ktorý pochádza z Kanady a USA, ale dnes sa pestuje aj v Európe. Hamamelis má antipruritické, antibakteriálne, antioxidačné a hojivé účinky. Pri miernom poranení, zápale kože a kŕčových žilách, ale aj pri pokožke poškodenej slnkom je možné tieto účinky optimálne využiť. V procese delenia keratinocytov na obranyschopnosť pokožky má stimulačný účinok a zabraňuje nadmernej strate vody. Zabraňuje tiež poškodeniu DNA v kožných bunkách spôsobenému slnečným žiarením. Okrem toho má hamamelis sťahujúci účinok, ktorý znižuje zápalové procesy.

Kozmetické vlastnosti :

  • astringentné a protizápalové, ideálne pre menšie zranenia, po holení a spálení od slnka, tiež proti kŕčovým žilám,
  • antipruritické, antibakteriálne, hojí rany a je odporúčaný pri ekzémoch, dermatitíde a akné
  • antioxidant, podporuje svoju vlastnú ochrannú bariéru a zabraňuje strate vlhkosti

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012