Oxid zinočnatý

Zinc Oxide, CI 77947 (Oxid zinočnatý)

Oxid zinočnatý (CI 77947) je biely prášok s vysokou opacitou, ktorý sa vyrába v rôznych veľkostiach častíc od čistenej zinkovej rudy. Od 19. storočia sa oxid zinočnatý používa ako základ kozmetického prášku. Odráža tiež svetlo a efektívne absorbuje UV-A a UV-B žiarenie. Okrem toho má oxid zinočnatý protizápalový, adstringentný, upokojujúci a sušiaci účinok a je vhodný na ošetrenie pokožky proti pupienkom a mastnotám, zápalom a nečistotám.

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012