Čierna rasca

Curcuma Longa Root Powder, Curcuma Longa (Turmeric) Root Powder

Čierna rasca patrí do čeľade iskerníkovité a je vyskytuje sa na blízkom východe, v Indii, Turecku a Grécku. V Európe sa tiež považuje za okrasnú rastlinu. Ďalšími typmi sú napríklad čierny kmín Damascene (Nigella Damascena) a Black bread weed (Nigella Arvensis).
Olej z čiernej rasce je veľmi koncentrovaný vďaka éterickému oleju, ktorý obsahuje, ale hlavne mu dodáva vôňu a účinnosť. Má antioxidačný účinok a podporuje vlastné metabolické procesy v pokožke. Reguluje tiež kryštalizáciu a posilňuje vlastnú bariérovú funkciu pokožky, ktorá dlhodobo udržuje rovnováhu vlhkosti v pokožke. Posilňuje sa regenerácia lipidovej bariéry pokožky.
Esenciálny olej z čierneho kmínu má antialergické, protizápalové a mierne antibakteriálne vlastnosti. Zmierňuje bolesť a pôsobí proti svalovému napätiu. Má tiež expektorančný a antikonvulzívny účinok.
Olej z čiernej rasce je ideálny pre starostlivosť o alergickú, zápalovú a svrbivú pokožku.

Kozmetické vlastnosti:

  • antioxidant
  • podporuje metabolizmus kože
  • udržuje rovnováhu vlhkosti a bariérovú funkciu pokožky
  • zmierniť bolesť, protizápalové a antialergické
  • optimálna starostlivosť o alergikov a zápalovú svrbivú pokožku

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012

V aromaterapii má čierny kmín posilňujúci, posilňujúci a hrejivý účinok.

zdroj: Markus Schirner 2002, „Aromatické oleje“, Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydanie 2011