Kakao

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Theobroma Cacao (Cocoa Bean)

Kakaové maslo je tuk zo semien kakaovej rastliny, ktorý sa získava vylisovaním kakaovej hmoty alebo extrakciou rozpúšťadlami. Kakao, pôvodom z tropickej Ameriky, sa teraz pestuje v Afrike, Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii.
Kakaové maslo je pomerne tvrdé, krehké rastlinné maslo, ktoré dodáva konzistenciu kozmetických výrobkov a jemnú vôňu. Má upokojujúci účinok na podráždenú, krehkú a suchú pokožku a zjemňuje ju. Viaže vlhkosť v pokožke a má ochranný a zvlhčujúci účinok. Pre mastnú a znečistenú pokožku je preto menej vhodný.

Kozmetické vlastnosti:

  • upokojuje pleť
  • hydratuje, ideálny pre suchú, popraskanú pokožku
  • hygroskopický
  • zjemňuje pokožku

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012

V aromaterapii je kakaový extrakt mierne stimulujúci, vyrovnávajúci a upokojujúci. Zlepšuje náladu a upokojuje dušu.

viz. Markus Schirner 2002, „Aromatické oleje“, Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydanie 2011