Kandela vosk

Euphorbia cerifera (Candelilla) wax, Candelilla cera (euphorbia cerifera) wax

Vosk získaný z výhonku, ktorý rastie hlavne v Mexiku a Texase. Z dôvodu ochrany proti strate vlhkosti rastlina vytvára jemný voskový povlak. Rezaním a zahrievaním výhonkov môžete získať vosk kandely. Táto rastlina patrí do skupiny chránených rastlín a výroba vosku je veľmi prísne kontrolovaná mexickou vládou. Vosk je v kozmetických výrobkoch rozšírený, najmä vďaka svojmu príjemnému pocitu na pokožke, nelepeniu a kombinácii s inými olejmi. Používa sa hlavne v emulziách, kondicionéroch vlasov a rúžoch. Poskytuje lesk vlasov, posilnenie a ľahké česanie.

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012