Oryzanol

Oryzanol, gamma oryzanol

Oryzanol sa získava z oleja z ryžových klíčkov - olej Oryza Sativa (ryžový klíčok). Má silnú prírodnú absorpčnú kapacitu UV-A a UV-B a preto je ideálnou zložkou prípravkov na ochranu pred slnkom, ale iba ako takzvaná sekundárna ochrana, pretože ju nemožno určiť špecifickým faktorom ochrany pred slnkom. Jeho sila spočíva skôr v znížení procesov degradácie kože spôsobených svetlom. Často sa používa aj vo výrobkoch určených na starostlivosť o zrelú pokožku a pôsobí napríklad v kombinácii s tokoferolom ako antioxidantom. Oryzanol má stimulačný účinok na mazové žľazy a posilňuje bariéru a preto je ideálny pre výrobky na starostlivosť o suchú a zrelú pokožku, najmä v kombinácii s jej účinkom na ochranu pred svetlom. Z rovnakého dôvodu je tiež ideálny pre výrobky na starostlivosť o vlasy a pery. Pretože inhibuje kyslíkové radikály spôsobené oxidačným stresom, tiež znižuje zápaly podporujúce účinky niektorých látok.

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012


Produkty s Oryzanol