Panthenol

Panthenol, Panthenol (Provitamin B5)

Panthenol, správne dexpanthenol, je prekurzorom vitamínu B (provitamín B5) a významne sa podieľa na regeneračných metabolických procesoch v koži. Samotný D-panthenol nemá žiadny kozmetický účinok, ale stáva sa účinnou látkou hneď po premene na kozmeticky aktívnu kyselinu pantoténovú v pokožke. Vďaka svojej vysokej tolerancii sa často používa pri výrobkoch pre starostlivosť detí, dokonca aj pri krémoch na oblasť plienok. Má hydratačný, protizápalový, regeneračný a hojivý účinok. Panthenol tiež posilňuje bariérovú funkciu pokožky a zlepšuje jej elasticitu. Podporuje sa regenerácia buniek, čo je dôvod, prečo sa používa aj pri zraneniach alebo spálení od slnka. Keď sa krvný obeh zníži, sčervenenie kože rýchlo ustúpi a svrbenie sa zredukuje. Dokonca aj pokožka poškodená povrchovo aktívnymi látkami alebo slnkom sa môže rýchlo zotaviť pomocou panthenolu.
Vo výrobkoch na starostlivosť o vlasy má panthenol zvlhčujúci a vyhladzujúci účinok. Má tiež zvýšenú flexibilitu a schopnosť viazať vodu v starostlivosti o nechty.

Kozmetické vlastnosti:

  • obzvlášť dobre tolerovaný, ideálny pre starostlivosť detí
  • liečivé, protizápalové a regeneračné, vhodné do krémov na ošetrenie oblasti plienky
  • viaže vlhkosť a podporuje bariérovú funkciu a pružnosť pokožky - pre starostlivosť o poškodenú svrbivú pokožku, ideálna starostlivosť po opaľovaní
  • spôsobuje začervenanie
  • ideálne pre starostlivosť o vlasy, zvlhčuje a vyhladzuje
  • ošetruje nechty

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012