Rakytník rešetliakový

Hippophae rhamnoides oil, Hippophae rhamnoides fruit oil

Olej z rakytníka rešetliakového sa získava z dužiny bobule rakytníka. Aplikuje sa veľmi dobre na pokožku a je obzvlášť dobre vstrebávaný. Vďaka vysokému podielu karotenoidov má silný regeneračný, protizápalový a antioxidačný účinok. Preto je zvlášť vhodný pre zrelú pokožku, pretože stimuluje tvorbu nových buniek a vlastné metabolické procesy pokožky. Neurodermitická pokožka ťaží z protizápalových účinkov hojenia rán tohto oleja. Pretože veľmi farbí, používa sa iba po kvapkách. Keďže celulózový olej z rakytníka rešetliakového je často znečistený, mali by ste venovať pozornosť bio certifikátu.

Kozmetické vlastnosti:

  • regenerácia a aktivácia buniek
  • hojenie rán a protizápalové, vhodné pre pacientov trpiacich neurodermatitídou
  • silný antioxidant, ideálny pre zrelú pleť
  • dobre sa aplikuje na pokožke, rýchlo sa vstrebáva

Olej z rakytníka na rozdiel od celulózového oleja má iné spektrum mastných kyselín. Pretože obidva oleje sa v obchode niekedy ponúkajú ako „rakytníkový olej“, nie je vždy možné presne povedať, či bol príslušný olej lisovaný z buničiny, semien alebo z oboch.
Olej zo semena rakytníka rešetliakového má silné hojivé účinky rán (epitelizovanie), naväzuje vlhkosť a liečivé účinky na pokožku. Je ideálny na starostlivosť o šupinatú suchú pokožku. Je tiež ideálny na alergické kožné reakcie a poškodenú pokožku.

Kozmetické vlastnosti:

  • regenerácia a aktivácia buniek
  • uzatvára a hojí rany
  • viaže vlhkosť
  • ideálny pre šupinatú, suchú a poškodenú pokožku, ako aj pre alergické kožné reakcie

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012