Betaín

Betaín je vedľajší produkt pri výrobe cukru, ktorý sa získava z melasy cukrovej repy (Beta Vulgaris). Je to fytochemikália, ktorá sa vyskytuje v mnohých divých rastlinách, ale aj v kôrovcoch a mäkkýšoch, ako sú kraby a mušle. Betaín je celá skupina látok, ale tieto beta-glycíny nie sú totožné s kokamidamidopropylbetaínom, ktorý sa často vyskytuje v kozmetike.
V starostlivosti o pokožku má betaín kondicionačný účinok , znižuje podráždenie a chráni pred dehydratáciou. V povrchovo aktívnych látkach (tenzidoch) má stabilizačný účinok na penu a ako doplnok k šampónom a kondicionérom na vlasy zvyšuje adhéziu a silu vlasov.

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012


Produkty s Betaín