Carnaubawachs

Copernica Cerifera (Carnauba) Wax, Carnauba Cera

Tento vosk je listový vosk na ochranu pred stratou vody brazílskej karnaubskej palmy, ktorá rastie v severnej Brazílii voľne. Považuje sa za najťažší rastlinný vosk.
Vďaka svojmu vysokému bodu topenia sa karnaubský vosk používa najmä na výrobu teplom - odolných rúžov, ceruziek na obočie, na pery a oči, ako aj riasenky. Karnaubský vosk bráni tomu, aby sa kozmetické výrobky lepili, takže ich zanecháva suché. V pleťových vodách pôsobí vodeodolne, ochranne a vytvára na pokožke jemný film. Pridaním vosku do produktov starostlivosti o vlasy, získajú lesk a celistvosť.

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012