Distel

Carthamus Tinctorius (Svetlica farbiarska) Seed Oil, Carthamus tinctorius (Svetlica farbiarska) oil

Olej z pestrecu mariánskeho sa lisuje zo semien požltu alebo slnečnice, známej tiež ako „falošný šafran“. Táto rastlina pochádza z Egypta, ale dnes rastie prevažne v Indii, Mexiku a Spojených štátoch.
Pretože olej z bodliaka je veľmi ľahký olej, je obzvlášť vhodný na starostlivosť o mastnú pleť. Vďaka vysokému obsahu kyseliny linolovej nie je tvoriaci film ani lesklý a okamžite sa vstrebáva. Ako emulzia má zmatňujúci účinok a v kombinácii s ďalšími protizápalovými zložkami je tento olej ideálny na ošetrenie veľmi znečistenej pleti. Vitamín K obsiahnutý v bodliakovom oleji optimálne podporuje ošetrenie pleti, ktorá má tendenciu kuperózy (červené žily) alebo ružovky, dokonca aj tmavé kruhy pod očami môžu byť redukované.

Kozmetické vlastnosti:

  • protizápalový
  • regeneratívny
  • bariéru podporujúce
  • ľahko a rýchlo sa vstrebáva, nemastí
  • ideálne pre mastnú a znečistenú pokožku
  • pôsobí proti tmavým kruhom a červeným žilám

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012