Strava a akné - je možná spojitosť?

Strava a akné - je možná spojitosť?

Akné sa zvyčajne vyskytuje v dospievajúcich rokoch. Môže výživa zohrávať úlohu pri výskyte tohto kožného ochorenia? Poďme sa na to bližšie pozrieť.

Čo spôsobuje akné?

Pre väčšinu ľudí, akné zmizne v neskorom dospievaní alebo na začiatku 20. roku života. Niekedy však môže toto ochorenie pretrvávať alebo sa dokonca u niektorých ľudí môže vyvinúť koncom 20. alebo 30. rokov.

Presné príčiny tohto stavu ešte nie sú známe. Dermatológovia veria, že úlohu zohrávajú niektoré faktory, ako sú gény, hormóny, hmotnosť, zápal a emocionálny stres.

Britská asociácia dermatológov sa domnieva, že kožné žľazy produkujúce olej u ľudí s akné sú obzvlášť citlivé na inak normálne hladiny dôležitých hormónov. Výsledkom je, že tieto žľazy produkujú prebytočný olej.

Okrem toho, sa kožné bunky, ktoré poťahujú póry, neoddeľujú správne, čo následne blokuje folikuly. Toto prostredie súčasne mastných a upchatých pórov extrémne podporuje množenie akné baktérií, ktoré žijú na pokožke každého človeka.

Dietetické akné - história

Už koncom 19. a začiatkom 20. storočia vedci špekulovali, že medzi stravou a akné môže existovať súvislosť. V tom čase boli spracovatelia mastných potravín, banány, orechy, čokoláda, cukor, syr a alkohol identifikovaní ako páchatelia.

V šesťdesiatych rokoch však dve dobre známe štúdie nenašli súvislosť medzi akné a stravovacími návykmi. Výsledkom bolo, že učebnice boli revidované a dermatológovia verili, že hovorenie o prepojení medzi akné a výživou nebolo vedecké.

Teraz je však známe, že tieto dve rozsiahle štúdie obsahovali určité nedostatky v dizajne, ktoré viedli k nesprávnemu záveru. Až donedávna sa opäť sústredilo na spojenie medzi akné a výživou.

Posledný výskum

Spojenie medzi akné a výživou sa znovu objavilo v roku 2002, keď vedci uviedli, že akné v spoločnostiach mimo západného sveta prakticky neexistuje. Vedci z ich pozorovaní dospeli k záveru, že tieto veľké rozdiely vo výskyte akné medzi modernými spoločnosťami a spoločnosťami mimo západného sveta nemožno pripísať iba génom. Museli byť zapojené aj ďalšie faktory životného prostredia - možno výživa.

Spoločnosti mimo západnej Európy skúmali najmä jedlé nespracované potraviny na rastlinnej báze s nízkou glykemickou záťažou. (Tu je odkaz na štúdiu.)

Ak strava hrá úlohu pri akné, je pravdepodobné, že niektoré potraviny môžu podporovať komplexné procesy, ktoré spôsobujú akné. Najdôležitejšie predpoklady doteraz týkajúce sa akné a výživy sa týkajú mliečnych výrobkov a príslušnej glykemickej dávky potravín.

V nasledujúcom príspevku sa bližšie pozrieme na tieto dve teórie a navrhneme pár nápadov, ktoré by mohli pomôcť redukovať akné.