Ektoín

Ectoin

Ektoín® je aminokyselina, ktorá sa v prírode primárne vytvára mikroorganizmami a slúži na jej ochranu pred teplom, silným UV žiarením a vysokými koncentráciami solí. Vyrába sa tiež priemyselne na základe bakteriálnych kultúr v laboratóriu.
Ektoíny sú molekuly, ktoré môžu viazať veľké množstvo vody a udržiavať koncentráciu vody v bunkách stabilnú, čo napríklad znižuje následky UV stresu na pokožke. Procesy degradácie ektoínu v kožných bunkách v dôsledku iných vonkajších vplyvov, ako napríklad záťaž tenzidmi, tepla alebo chladu. Produkcia bielkovín, ktoré chránia pred poškodením UV žiarením, je následne stimulovaná. Keďže však Ektoín® nie je aktívnym UV filtrom, nemožno ho považovať za faktor ochrany pred slnkom.
Ektoín® má tiež hydratačný, bariérový, stabilizačný a upokojujúci účinok na pokožku. Všetky tieto vlastnosti vytvárajú prísadu, ktorá nie je vhodná iba na starostlivosť o suchú a zrelú pokožku , ale tiež na citlivú pokožku a na opaľovacie prípravky .

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012