Glycerín

Glycerin, rastlinný glycerín

Glycerol je súčasťou vlastného zvlhčovacieho systému pokožky a ako látka špecifická pre pokožku je veľmi dobre tolerovaná . V priemysle sa vyrába ako vedľajší produkt chemickej premeny, napríklad štiepením rastlinných alebo živočíšnych tukov v glyceríne a mastných kyselín. Dá sa získať aj z propylénu, vedľajšieho produktu pri výrobe bionafty.
V kozmetike má glycerín silný väzbový účinok na vlhkosť a chráni a regeneruje vlastnú bariérovú funkciu pokožky. Účinne zvyšuje elasticitu pokožky. Ako prísada do povrchovo aktívnych výrobkov (napr. niektoré čistiace prípravky) má glycerín tiež upokojujúci účinok a znižuje podráždenie a poškodenie pokožky . Pre výrobkoch starostlivosti o suchú pokožku a na starostlivosť o vlasy je preto glycerín ideálnou zložkou, ktorá zachováva vlhkosť a znižuje podráždenie.

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012


Produkty s Glycerín