Kyselina askorbová

Ascorbyl Palmitate (Vitamín C), Ascorbic Acid (Vitamín C)

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je chemicky veľmi nestabilný, a preto sa dostáva do pokožky iba vo veľmi malom množstve. V kozmetických výrobkoch sa preto výhodne používajú deriváty, ktoré sa štiepia iba v pokožke na kyselinu askorbovú, a tak zaisťujú lepšiu stabilitu. Sú to najmä:

  • V tuku rozpustný askorbylpalmitát (askorbyl palmitát) , vitamín C esterifikovaný kyselinou palmitovou
  • Fosforečnan sodný (askorbylfosforečnan sodný), vo vode rozpustná soľ kyseliny askorbovej

Vitamín C stimuluje metabolizmus spojivového tkaniva a enzýmy zodpovedné za produkciu kolagénu - a súčasne inhibuje degradáciu kolagénu. Má teda regeneračný a hojivý účinok na poškodenie spojivového tkaniva. Okrem toho má vitamín C bariérový stabilizačný účinok a zlepšuje vzhľad pokožky pri zápalových, nečistých kožných stavoch, ale tiež znižuje vekové škvrny.

Kozmetické vlastnosti:

  • stimuluje metabolizmus spojivového tkaniva
  • stimuluje produkciu kolagénu, inhibuje degradáciu kolagénu
  • lieči poškodenie spojivového tkaniva
  • pôsobí proti zápalovej nečistej pokožke
  • redukuje starecké škvrny

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012