Lanolín (vlnený vosk)

Lanolin, Lanolin (Adeps Lanae)

Lanolín je tuk získaný z ovčej vlny, je zmesou sterolov a alkoholov a ich esterov. Po premytí rún a odstredení premývacej vody je možné surový vlnený vosk získať a ďalej spracovať.
V kozmetických výrobkoch má lanolín účinný hydratačný, zvláčňujúci a hojivý účinok na popraskanú a suchú šupinatú pokožku . Poskytuje ideálny základ starostlivosti o poškodenú, neurodermitickú alebo psoriázou ovplyvnenú pokožku, pretože pôsobí proti zápalom a podporuje regeneráciu pokožky. Môže veľmi hlboko prenikať do pokožky a udržiavať tam vlhkosť. Lanolín má tiež veľmi nízky alergický potenciál.

Alkohol z vlneného vosku (Lanolin Alkohol): alkoholy z vlneného vosku sú izolované nezmydliteľné zložky surového vosku a používajú sa ako emulgátory starostlivosti v kozmetických výrobkoch. Pozostávajú hlavne zo sterolov a ich účinky sú podobné rastlinným, nezmydelniteľným zložkám, čím sa zlepšuje funkcia bariéry a navádza vlhkosť v pokožke. Alkoholy z vlneného vosku tiež pôsobia zvlhčujúco a zjemňujú a zvláčňujú pokožku. U rúžov a výrobkov na starostlivosť o pery sa predpokladá, že poskytujú konzistenciu, podporujú hojenie a zlepšujú držanie a často sa tiež používajú ako základ mastí.

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012