Marhuľa
Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Fruit
Marhuľový strom z čeľade ružovitých pochádza pravdepodobne z Číny a dorazil do Talianska v rímskych dobách. Dnes sa pestuje v oblasti stredozemného mora, v Turecku, vo východnej Európe, ako aj v USA, Kanade, Južnej Afrike, Austrálii a na Novom Zélande. Ovocné jadrá obsahujú svetlo žltý, jemný a marcipánový voňavý olej, ktorý sa dá použiť nielen v kozmetike, ale aj ako kuchynský olej. V kozmetike je marhuľový jadrový olej všeobecne použiteľný základný olej, ktorý sa tiež dobre hodí pre citlivú pokožku a ľahko sa vstrebáva. Vďaka svojej jemnosti je ideálny pre starostlivosť o dieťa a môže sa tiež úhľadne použiť na odstránenie make-upu. Tento olej sa používa aj na ľahké zvlhčovanie a na starostlivosť o mierne suchú pokožku.
Kozmetické vlastnosti:
- vyhladzuje
- zjemňuje
- rýchlo sa vstrebáva
- dobrý ako masážny olej
- ochraňuje a hydratuje
viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012