Nechtík lekársky

Calendula Offcinalis (Nechtík) Flower Extract, Calendula officinalis (Nechtík) flower oil

Táto rastlina pochádza z čeľade astrovitých a rastie prevažne v strednej a južnej Európe, západnej Ázii a v USA. Je známy najmä svojimi protizápalovými, upokojujúcimi, hojivými a antioxidačnými vlastnosťami, najmä vďaka karotenoidom, ktoré obsahuje. Esenciálny olej nechtíka lekárskeho vykazuje antimikrobiálnu aktivitu proti baktériám a hubám. Kvôli týmto zručnostiam sa nechtík lekársky používa v ošetrovateľstve najmä pri zápalovej a ekzematóznej pokožke, ale tiež pri starostlivosti o dieťa pri liečbe plienkovej dermatitídy. Okrem toho má upokojujúci účinok na akné, suchú a popraskanú pokožku a poskytuje ideálnu starostlivosť po opaľovaní.

Kozmetické vlastnosti:

  • protizápalové a antimikrobiálne látky, ideálne na ekzémy, zápalovú plienkovú dermatitídu
  • silné upokojujúce a liečivé účinky, vhodné na starostlivosť o suchú, popraskanú a poškodenú pokožku
  • pomáha aj pri nečistej pokožke

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012