Niacín

Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Curcuma Longa (Turmeric) Root Oil

Iné názvy: nikotínamid, vitamín B3, kyselina nikotínová
Niacín je generický názov pre kyselinu nikotínovú a jej deriváty. Je to vitamín zo skupiny B, ktorý sa vyskytuje najmä v obilninách, mäse a ovocí. Významne sa podieľa na niektorých dôležitých procesoch bunkového metabolizmu a je obľúbenou zložkou prípravkov proti starnutiu a liečby akné. Pri liečbe akné reguluje tvorbu kožného tuku a má protizápalové účinky. Posilňuje sa bariérová funkcia kože, znižuje sa strata vody - to má pozitívny vplyv aj na neurodermitickú pokožku, najmä preto, že nikotínamid je veľmi dobre tolerovaný. V starostlivosti o zrelú pokožku sa redukujú vrásky a pigmentové škvrny a zvyšuje sa elasticita pokožky.

Kozmetické vlastnosti

  • vyhladzuje pokožku, znižuje pigmentové škvrny, podporuje pružnosť pokožky, ideálne pre starostlivosť proti starnutiu
  • reguluje tvorbu kožného tuku, má protizápalové účinky, ideálnu starostlivosť o akné
  • podporuje funkciu bariéry pokožky, znižuje stratu vlhkosti
  • obzvlášť dobre tolerovaný, vhodný aj na neurodermatitídu

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012