Rozmarín

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract

Rozmarín z čeľade hluchavkovité pochádza pôvodne zo Stredomoria, ale pestuje sa aj v Strednej Ázii, Indii, Južnej Afrike a USA. Podporuje krvný obeh a je mierne antibakteriálny, podporuje metabolizmus pokožky a má tiež silný antioxidačný účinok. Nielenže poskytuje účinnú starostlivosť o zrelú pleť - pomarančová koža a zle perfúzovaná pleť majú úžitok z jej účinku na podporu krvného obehu. Poškodenú pokožku môže rozmarín opäť získať do rovnováhy.

Kozmetické vlastnosti

  • mierne antibakteriálny, podporuje metabolizmus pokožky, vyrovnáva mastnú a znečistenú pokožku
  • silný antioxidant, ideálny pre starostlivosť o zrelú pleť
  • podporuje krvný obeh, zlepšuje pleť slabo prekrvenej pokožky a pomarančovej kože

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012

V aromaterapii je rozmarín afrodiziakálny a zvyšuje náladu, posilňuje nervy a vôľu, ako aj zvyšuje pamäť a koncentráciu. Môže sa tiež použiť na ochranu pred hmyzom.
Rozmarínový olej sa nemá používať pri vysokom krvnom tlaku, počas tehotenstva a u epileptikov. Ak je dávka príliš vysoká, môže tiež spôsobiť podráždenie pokožky.

zdroj: Markus Schirner 2002, „Aromatické oleje“, Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydanie 2011