Šalvia

Salvia Officinalis Oil, Salvia officinalis (Sage) leaf extract

Šalvia pochádza pôvodne zo Stredomoria, ale v súčasnosti sa pestuje v mnohých krajinách. Jej názov je odvodený z latinského slovesa „salvare“, ktoré znamená liečiť. Šalvia pôsobí predovšetkým prostredníctvom éterického oleja, ktorý je zvlášť účinný proti baktériám, plesniam a vírusom. Kozmetika ju využíva najmä v starostlivosti o akné a mastnú pokožku hlavy, ale šalvia sa v dezodorantoch často používa aj ako antiperspiračná zložka. Šalvia tiež pomáha v boji proti zápalom v ústach a krku. Pri používaní čistého éterického oleja je však potrebná zvýšená opatrnosť, pretože môže veľmi dráždiť pokožku. Tehotné ženy, epileptici a deti by nemali používať šalviový olej.

Kozmetické vlastnosti

  • obzvlášť účinná proti baktériám, plesniam a vírusom, ideálna na starostlivosť o akné, mastnú a zápalovú pokožku
  • zvlášť vhodná na starostlivosť o vlasy mastnou pokožkou hlavy
  • znižuje vylučovanie potu
  • bojuje proti zápalom v ústach a krku

zdroj: Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012

V aromaterapii sa šalvia považuje za stimulujúcu, číriacu, posilňujúcu a vyváženú. Pomáha pri duševnej nerovnováhe a povzbudzuje.

zdroj: Markus Schirner 2002, „Aromatické oleje“, Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydanie 2011