Skvalan

Squalane, Squalane (olive squalane)

Skvalán je číry lipid bez zápachu a nevyhnutná súčasť vlastného hydro-lipidového filmu pokožky. Amarantový olej má najvyšší podiel prírodného skvalánu až 8%, ale nachádza sa tiež v mnohých ďalších olejoch. Skvalán sa pôvodne získaval zo žraločej pečene, ale v kozmetickom priemysle pochádza hlavne zo zvyškov lisovania z olivového oleja. Niektorí výrobcovia ho preto nazývajú „fytosqualán“, aby zdôraznili jeho rastlinný pôvod.
Skvalán vytvára obzvlášť jemný, hodvábny pocit pokožky a nemastí. Dá sa ľahko rozotrieť na pokožku a je absolútne nedráždivý. Pozitívne ovplyvňuje aj absorpčné správanie inej kozmetiky a je ideálnym podkladom pod make-up. Skvalán je tiež veľmi vhodný na starostlivosť o vlasy, ako prísada do šampónov alebo produktov na starostlivosť. Skvalán, ktorý sa prirodzene vytvára v ľudskej pokožke, znižuje oxidáciu vlastných lipidov pokožky.

Kozmetické vlastnosti:

  • absolútne bez podráždenia
  • zaisťuje jemnú, hodvábnu pokožku
  • nemastí a podporuje absorpčné vlastnosti inej kozmetiky
  • ideálny aj na starostlivosť o vlasy

viď. Heike Käser 2010, „Naturkosmetische Rohstoffe“, Linz, Verlag Freya, 3. vydanie, 2012