Maca - koreň starostlivosti o pleť

Maca - koreň starostlivosti o pleť

Maca alebo Lepidium meyenii je koreň, ktorý rastie v Južnej Amerike, presnejšie v Andách v Peru, v nadmorskej výške 3 500 až 4 500 metrov. Názov "maca" je odvodený z dvoch slov v domorodom jazyku Ketschua. "Ma" znamená "rastúci v horách" a "ca" znamená "potravina, ktorá posilňuje".

Rastlina patrí do rodu žerucha z čeľade krížovité, a preto je blízko príbuzná so žeruchou záhradnou a vzdialene s brokolicou a kapustou. Keďže rastlina rastie v takej vysokej nadmorskej výške, je vystavená aj extrémnym poveternostným podmienkam. Pre túto nadmorskú výšku sú charakteristické silné výkyvy teplôt, stály silný vietor a intenzívne UV žiarenie. Je to preto mimoriadne odolná rastlina s vysokou mierou odolnosti.

Maca sa používa domorodými peruánskymi kmeňmi už približne dvetisíc rokov na zvýšenie energie a výkonu. Maca nás nielen posilňuje, ale prospieva aj našej pokožke. Bolo preukázané, že maca zvyšuje žiarivosť a jas pokožky. Maca má tiež reštrukturalizačné vlastnosti. To neznamená nič iné, ako že rastlina znižuje výskyt vrások a stimuluje obnovu buniek, čo z nej robí ideálnu zložku na starostlivosť zrelej, suchej alebo unavenej pleti.

Tento peruánsky koreň preto pomáha pleti starnúť s pôvabom - aby vyzerala dobre aj po mnohých rokoch, a to úplne prirodzeným spôsobom.

Vynikajúca aj ako potravina na konzumáciu

Kořen maca je vhodný nielen na pleť, ale môže sa aj jesť. V Južnej Amerike sa korene konzumujú surové, varené alebo sušené. Majú vysokú výživovú hodnotu a niektoré povzbudzujúce vlastnosti. Maca je bohatá na bielkoviny, komplexné sacharidy, vlákninu, rôzne vitamíny, fosfor, železo a meď. Hľuzy obsahujú aj mnoho sekundárnych rastlinných látok.

Najjednoduchší spôsob konzumácie maca je vo forme prášku. Prášok maca má orechovú, mierne zemitú chuť a je ideálny do smoothies, džúsov, ako prísada do müsli a do pečiva alebo energetických tyčiniek. Ak by ste chceli vyskúšať macu, máme pre vás jednoduchý recept na smoothie.

Maca Super Smoothie

Ingrediencie

  • 250 ml rastlinného mlieka (mandľové, sójové alebo ovsené)
  • 2 veľké banány (v prípade potreby mrazené)
  • 1 PL prášku maca
  • 1 PL arašidového masla
  • 1 vanilkový struk

Príprava

  • Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vyškrabte semienka.
  • Semienka vložte do mixéra spolu s ostatnými prísadami.
  • Mixujte, kým tekutina nebude mať krémovú konzistenciu.
  • Hotovo!