Aloe vera v prírodnej kozmetike

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Aloe Barbadensis (aloe) prášok zo šťavy listov

Aloe z čeľade ľaliových rastlín sa teraz pestuje na celom svete. Pôvodne pravdepodobne pochádza zo Sudánu alebo z Arabského polostrova. Listy Aloe vera obsahujú rôzne zložky v závislosti od časti rastliny, ktorá sa používa. Aloe gél zodpovedá vodnej dreni vnútri listov, aloe latex je zase horkou sekréciou pod listovou kôrou, ktorá obklopuje dreň. V kozmetike sa používa aloe gél.
Čistý aloe gél má vlastnosti proti svrbeniu, ochladzuje, má protizápalové účinky a hydratuje. Má iba veľmi nízky potenciál podráždenia, a preto nie je problematický pre citlivú a podráždenú pokožku. Alergické reakcie sú tiež veľmi zriedkavé. Skutočné aloe má silný antioxidačný účinok. Listový gél inhibuje látky, ktoré hrajú úlohu pri vývoji defektov tkaniva a stimuluje produkciu kolagénu. Má tiež určitý účinok proti vírusom, baktériám a plesniam a odporúča sa ako starostlivosť o akné. Môže sa tiež používať na starostlivosť o pokožku pri psoriáze, dermatitíde, akné a spálení od slnka.

Kozmetické vlastnosti:

  • proti svrbeniu, chladiace a protizápalové
  • hydratuje
  • antioxidant, stimuluje tvorbu kolagénu
  • účinný proti niektorým vírusom, baktériám a plesniam
  • Ideálne pre suchú, podráždenú a citlivú pokožku
  • na liečbu psoriázy, dermatitídy, akné a spálenia od slnka

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012