Arganový olej

Argania Spinosa (Argan) olej z jadier, Argania spinosa (Argan)

Arganový strom patrí do čeľade Sapotaceae a vyskytuje sa prevažne severne od Sahary, pôvodom z juhozápadného Maroka. Vďaka svojej extrémnej odolnosti voči suchu je dôležitým darcom tieňa a jeho korene siahajúce až 30 metrov sú dôležitou ochranou proti erózii. Keďže arganový strom pôvodne pochádzal z väčšiny južnej Európy a severnej Afriky, je v súčasnosti chránený UNESCO a môže sa používať v juhozápadnom Maroku, ale nie vyrúbaný. Tradične extrahovaný olej sa lisuje z jadier mandlí stromu, ktoré padajú na zem a zbierajú sa. Tradičná produkcia oleja je veľmi namáhavá a časovo náročná: jadrá sa uvoľňujú ručne kameňmi zo škrupín, sušia sa a pražia. Potom sa pomelú v kamenných mlynoch a premiešajú sa s teplou vodou na cesto. Trvalým hnietením tento vzácny olej nakoniec vychádza na povrch. Táto tradičná výroba oleja sa však stále viac nahrádza modernými prostriedkami, ako sú lisy na olej.
Arganový olej má veľmi vyvážené zloženie kyseliny olejovej, kyseliny linolovej a kyseliny palmitovej, takže pokrýva širokú škálu mastných kyselín. Podporuje prirodzené funkcie pokožky a má antioxidačný účinok. Arganový olej je populárnym produktom proti starnutiu vďaka svojmu stimulačnému účinku na bunky. Vďaka svojim vlastnostiam intenzívnej starostlivosti je vhodný nielen pre zrelú, ale aj pre suchú a citlivú pokožku, pretože dlhodobo zlepšuje bariérovú funkciu pokožky. Tento jedinečný olej je optimálne vhodný aj na starostlivosť o chorú pokožku (dermatózy, alergie). V kozmetike je však olej z nepražených jadier optimálny. Z dôvodu vysokej ceny arganového oleja sa často na trhu objavujú pančované oleje - preto je dôležité venovať pozornosť certifikátu produktu.

Kozmetické vlastnosti:

  • antioxidačný, ideálny pre zrelú pleť
  • bariérová ochrana
  • obzvlášť vyživujúci a vyhladzujúci, najmä pre suchú pokožku
  • ideálne aj pre chorú pokožku

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012