Avokádo

Persea Gratissima (avokádo) Oil, Persea gratissima oil

Avokádový olej, ako napríklad olivový alebo rakytníkový olej, je celulózový olej. Vylisuje sa z mäkkých plodov avokáda, odstredí sa a prefiltruje. Tomuto stromu sa darí v tropickej a subtropickej Amerike, v Makronézii a juhovýchodnej Ázii. Okrem názvu INCI existuje aj Persea Gratissima botanické synonymum Persea Americana.
Avokádový olej je obzvlášť obľúbený v kozmetike. Vynikajúco emulguje, podporuje regeneráciu buniek a je optimálne vhodný pre starostlivosť o suchú, popraskanú alebo bariérovo poškodenú pokožku. Aj pre starostlivosť o vlasy je to optimálny produkt na starostlivosť. Vďaka vysokému obsahu kyseliny palmitolejovej je tento olej mimoriadne dobre tolerovaný, a preto je vhodný na starostlivosť o citlivú a poškodenú pokožku. Ako doplnková látka v kozmetike pomáha avokádový olej tiež zlepšovať účinky iných zložiek, pretože vlhkosť sa môže lepšie viazať na pokožku, takže je pre ďalšiu starostlivosť vnímavejšia.

Kozmetické vlastnosti:

  • podporuje regeneráciu a produkciu buniek
  • ideálne pre suchú, popraskanú alebo poškodenú pokožku
  • optimálny ako masážny olej
  • ošetruje a chráni
  • zvlhčuje a konzervuje
  • podporuje absorpčnú kapacitu pokožky
  • vhodný aj na starostlivosť o vlasy

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012