Bergamot

Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) olej zo šupky

Bergamot je z čeľade rutovitých a vyskytuje sa prevažne v Afrike, Taliansku, Kalifornii a južnej Európe. Olej má jemnú ovocnú vôňu citrusov. V starostlivosti o pokožku má stimulačný, antiseptický a detoxikačný účinok a podporuje hojenie rán. Neutralizuje pachy a má účinok na obnovu pleti, jej spevnenie a úpravu pokožky. Bergamot je zvlášť vhodný pre výrobky na ošetrovanie malých abscesov, akné a škvŕn, ale tiež na ošetrovanie malých rán a na ošetrenie strií. Bergamotový olej sa nesmie nanášať pred opaľovaním.
Okrem svojich kozmetických vlastností je bergamotový olej účinný aj proti hmyzu .
V aromaterapii sa bergamot považuje za látku znižujúcu tlak, stres a zvyšujúcu náladu. Jeho vôňa pomáha pri menších problémoch so spánkom.

viz. Markus Schirner 2002, „Aromatické oleje“, Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydanie 2011