Červený pomaranč

Červený pomaranč, Citrus Sinensis Ssp.sanguinella

Červený pomaranč je z čeľade rutovitej a pochádza z Afriky, Ameriky, Ázie a Európy. Olej sa získava lisovaním šupky za studena. Pôsobí v starostlivosti o pokožku - antisepticky, antibakteriálny, detoxikačný a protizápalový. Oživuje pokožku a má určitý fungicídny účinok. V kozmetických výrobkoch sa môže používať všeobecne, ale najmä proti celulitíde. Keďže však môže spôsobiť ľahké škvrny na pokožke, nemala by sa používať pred opaľovaním.
V aromaterapii má olej z červeného pomaranča harmonický účinok podporujúci spánok a je veselý a sebavedomý. Môže sa používať pri nervozite, znižuje stres a dodáva radosť zo života a sebavedomie.

viz. Markus Schirner 2002, „Aromatické oleje“, Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydanie 2011