Ricínový olej

Ricinus communis (castor) seed oil, Ricinus Communis (Castor) Oil

Ricínový olej je olej zo semien „zázračného stromu“, kríka z čeľade mliečnych rastlín, ktorý v západnej Ázii a severovýchodnej Afrike rastie divo. Tento olej sa používal kozmeticky v starovekom Egypte, ale aj ako olej z lampy. Dnes sú hlavnými pestovateľskými oblasťami India, Čína a Brazília, ale aj Thajsko a Filipíny.
Ricínový olej má vynikajúce vlastnosti rozpúšťadla a dobrú priľnavosť k pokožke, čo ho robí obzvlášť zaujímavým ako zložka v kozmetických výrobkoch.
V starostlivosti o vlasy má silný tonizujúci a hydratačný účinok. Dobre priľne a odpudzuje vodu, a preto chráni pokožku a vlasy pred vonkajšími vplyvmi. Ricínový olej ako prísada do rúžu zvyšuje trvanlivosť, zjemňuje pery a dodáva im jemný lesk. Tento olej tiež podporuje držanie pigmentu v iných dekoratívnych kozmetických výrobkoch, ako sú napríklad očné tiene.

Kozmetické vlastnosti:

  • podporuje držanie pigmentov v dekoratívnych kozmetických výrobkov
  • preniká hlboko do zrohovatenej vrstvy pokožky, ideálne pre starostlivosť o tkanivo jaziev
  • chráni a odpudzuje vodu
  • ideálne pre starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy
  • odstraňuje lupiny

Heike Käser 2010, „Prírodné kozmetické suroviny“, Linz, Freya Verlag, 3. vydanie 2012