Sezam

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Sesamum Indicum Oil (sezamový olej)

Sezam je historicky považovaný za najstaršiu olejnatú repu na svete. Dnes sa primárne pestuje v Sudáne, Mexiku, Indii, Číne a Barme.
Na použitie v kozmetike je najlepší natívny nezohriaty olej z nepražených semien, avšak mierne pražená varianta je v Európe bežná. Sezamol obsiahnutý v oleji má silný antioxidačný účinok, ktorý sa zosilňuje procesom praženia. Sezamový olej má dlhoročnú tradíciu ako masážny olej a používa sa interne aj externe na detoxikačné kúry. Dobre preniká do medzibunkových priestorov medzi zrohovatenými bunkami a je ideálny ako nosný olej pre ďalšie účinné látky. Vďaka obsahu fytosterolov a kyseliny linolovej regeneruje aj bariérovú vrstvu rohovej vrstvy (stratum corneum). Má tiež mierny ochranný účinok na svetlo s faktorom 1,2.
Pretože sezamový olej zlepšuje mikrocirkuláciu, je vhodný na starostlivosť o bledú pokožku so zlým prekrvením. Opatrnosť sa odporúča u alergikov, pretože sú známe skrížené reakcie s určitými orechmi alebo sójou.

Kozmetické vlastnosti:

  • intenzívne vyživuje, hlboko účinný
  • ochrana a podpora bariér
  • stimuluje krvný obeh a detoxikuje
  • silný antioxidant

viď. Heike Käser 2010, „Naturkosmetische Rohstoffe“, Linz, Verlag Freya, 3. vydanie, 2012


Produkty s Sezam