Včelí vosk

Cera Alba (biely včelí vosk) extract, Cera Alba

Včelí vosk je doštičková biela zrazenina včelích voskových žliaz, ktorá sa používa na výrobu ich plástov. Jeho extrakcia sa môže uskutočniť rôznymi spôsobmi. Včelí vosk sa v kozmetických výrobkoch považuje za mimoriadne dobre tolerovanú tukovú zložku a iba v ojedinelých prípadoch môžu zvyšky peľu vyvolať alergické reakcie. Používa sa hlavne ako regulátor konzistencie a slabý emulgátor. Včelí vosk vytvára ľahkú konzistenciu a vytvára na pokožke jemný ochranný film , ktorý má upokojujúci účinok, najmä na popraskanú, krehkú a podráždenú pokožku . Tiež v dekoratívnej kozmetike sa používa na zvýšenie teploty topenia výrobkov. Výrobky na starostlivosť o vlasy obsahujú včelí vosk v nízkej koncentrácii, pretože ho možno použiť na podporu lesku a výkonu.

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012