Kurkuma

Curcuma longa (kurkuma) root powder, Curcuma Longa (kurkuma)

Táto rastlina z čeľade ďumbierovitých nazývaná tiež zlatý koreň alebo indický šafrán, rastie prevažne v Indii a juhovýchodnej Ázii. Je známa ako mleté korenie v kuchyni. Obzvlášť v ájurvédskej a čínskej medicíne je kurkuma známa ako liečivo pre pokožku, pretože má silné antioxidačné, protizápalové, dekongestantné, hojenie rán a krvný obeh. Odporúča sa najmä na akné a ekzémy, ale aj na iné zápalové stavy kože a opuchy.

Kozmetické vlastnosti:

  • silný antioxidant, protizápalové, hojí rany, ideálny na akné a neurodermatitídu
  • dekongestant a podpora obehu, účinný pri edémoch

viz. Heike Käser 2010, "Prírodné kozmetické suroviny", Linz, Vydavateľ Freya, 3. vydanie 2012