Jojoba

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Jojoba Esters

Tento olej sa získava z asi 1 cm veľkých hnedých semien drevnatého vždyzeleného kríka, ktorý pochádza z americkej púšte Sonoran. Chemicky povedané, jojobový olej je tekutý vosk. Na pokožke vytvára jemný lipidový film bez toho, aby ju lepil. Na pokožke sa rozkladá iba pomaly, čím ju chráni dlhodobo pred stratou vody bez toho, aby pôsobil mastne. Preto je jojobový olej známy svojim silným hydratačným účinkom.
Pretože jojobový olej nemôže byť metabolizovaný rôznymi mikroorganizmami, pôsobí proti choroboplodným zárodkom, ktoré spôsobujú zápaly čiernych bodiek a akné (Propionibacterius acnes). Preto je vynikajúcou tukovou zložkou pre starostlivosť o poškodenú pokožku. Vďaka tejto vlastnosti vyžadujú výrobky, ktoré obsahujú jojobový olej, tiež menej konzervantov, pretože mikroorganizmy sa môžu šíriť horšie.
Ďalšou vlastnosťou tohto mimoriadneho oleja je jeho silný antioxidačný účinok. Je veľmi dobre znášaný a ľahko sa vstrebáva do pokožky. Dokonca aj zrelej a suchej pokožke prospieva jeho intenzívne zvlhčujúci účinok.
Tento všeliek sa dá použiť aj v starostlivosti o vlasy. Dá sa povedať, že sa dá univerzálne použiť v kozmetike.

Kozmetické vlastnosti:

  • bez podráždenia
  • zabraňuje šíreniu choroboplodných zárodkov, ideálny pre poškodenú pokožku
  • zjemňuje zrohovatenú kožu
  • dlhodobá ochrana pokožky pred stratou vlhkosti
  • efekt intenzívnej starostlivosti, ideálny pre zrelú a suchú pokožku
  • ideálny aj na starostlivosť o vlasy
  • nemastí

viď. Heike Käser 2010, „Naturkosmetische Rohstoffe“, Linz, Verlag Freya, 3. vydanie, 2012