Maca - koreň starostlivosti o pleť

pondelok, 24. júna 2019

Maca - koreň starostlivosti o pleť

Maca alebo Lepidium meyenii je koreň, ktorý rastie v Južnej Amerike, konkrétne v Andách v Peru v nadmorskej výške 3 500 až 4 500 metrov. Názov „Maca“ je odvodený od dvoch slov pôvodného jazyka Ketschua. „Ma" znamená pestované v horách a „ ca “ znamená„ jedlo, ktoré posilňuje “.

Rastlina patrí do rodu Žeruchy, úzko súvisí so záhradnou žeruchou a značne s brokolicami alebo kapustou. Keďže rastlina rastie vysoko, je tiež vystavená extrémnym poveternostným podmienkam. Táto nadmorská výška charakterizuje silné kolísanie teploty, neustále silný vietor a intenzívne UV žiarenie. Je to extrémne robustná bylina s vysokou odolnosťou.

Maca bola používaná domorodými peruánskymi kmeňmi asi dvetisíc rokov na zvýšenie energie a výdrže. Maca nielen posilňuje, je tiež dobrá pre našu pokožku. Ukázalo sa, že maca pokožku oživuje a rozjasňuje. Okrem toho má maca reštrukturalizačné účinky. To znamená, že rastlina redukuje výskyt vrások a stimuluje obnovu buniek, čo z nej robí ideálnu zložku pre starostlivosť o zrelú, suchú alebo unavenú pokožku.

Táto peruánska rastlina tak pomáha pokožke starnúť elegantne - tak, aby vyzerala dobre aj po mnohých rokoch a veľmi prirodzeným spôsobom.

Píling s Maca ako prísadou: Renewing Plant Seed Baobab Raspberry píling od Pure Skin Food

Tiež skvelá na konzumáciu

Koreň maca dokáže nielen dobre robiť pokožke, ale môže sa aj konzumovať. V Južnej Amerike sa korene konzumujú surové, varené alebo sušené. Korene majú vysokú nutričnú hodnotu a niektoré stimulačné vlastnosti. Maca je bohatá na bielkoviny, komplexné uhľohydráty, vlákninu, rôzne vitamíny, fosfor, železo a meď. Hľuzy navyše obsahujú mnoho fytochemikálií.

Najjednoduchší spôsob môže byť maca konzumovaná ako prášok. Práčok z mace má orechovú, mierne zemitú chuť a je ideálny pre smoothies, džúsy, prísada do obilnín a pečiva alebo energetických tyčiniek. Ak chcete maca ochutnať, máme tu pre Vás jednoduchý recept na smoothie.

Maca Super Smoothie

prísady

  • 250 ml mlieka (mandľové, sójové alebo ovsené mlieko)
  • 2 veľké banány (na požiadanie aj mrazené)
  • 1 lyžica Maca prášku
  • 1 lyžica arašidového masla
  • 1 vanilkový lusk

príprava

  • Vylúpte vanilkový lusk pozdĺžne a zoškrabte dužinu.
  • Dužinu spolu s ostatnými ingredienciami dáme do mixéra.
  • Mixujte, kým tekutina nemá krémovú textúru.
  • Už len vychutnať. Na zdravie!