Čo sú komedogénne zložky?

pondelok, 20. apríla 2020

Čo sú komedogénne zložky?

Komedogenita látky naznačuje, ako je pravdepodobné, že sa pri použití pokožka poškodí. Toto je obzvlášť dôležité pre ľudí s mastnou alebo zmiešanou pokožkou.

Čo znamená komedogénny liek?

Pojem „komedogénny“ bude môcť používať iba veľmi málo ľudí. Niet divu, že tento termín sa vôbec nepoužíva pri každodennom používaní jazyka. Pojem komedogenita v zásade opisuje vlastnosť zložky alebo produktu upchávať póry, čo môže následne viesť k vzniku škvŕn a čiernych bodiek.

Vedú komedogénne výrobky vždy k vadám?

Nie. Komedogenita zložky nenaznačuje, či sú výsledkom kožné vady. Nemôžete rozdeliť zložky a výrobky na „komedogénne“ a „nekomedogénne“. Je to skôr o stupnici pravdepodobnosti, v ktorej sú všetky produkty zahrnuté. Niektoré látky sú komedogénnejšie, iné zas menej.

To však neznamená, že vysoko komedogénny produkt skutočne vedie k poškodeniu. Koniec koncov, každý je iný, takže pokožka vždy reaguje inak.

Stupnica komedogenity (pozri nižšie) je užitočná pre ľudí, ktorí neustále zápasia s poškodenou pokožkou. Možno používate vysoko komedogénny produkt, ktorý je spúšťačom a vôbec o tom neviete.

Tu je príklad: kokosový olej je dosť silne komedogénny, ale dokáže urobiť zázraky pre suchú pokožku bez akýchkoľvek škvŕn. Môžu sa však vyskytnúť pri použití kokosového oleja na mastnú pokožku.

Rastlinné oleje: tiež komedogénne

Mnohé komedogénne zložky sa v prírodnej kozmetike nenachádzajú. Existuje mnoho syntetických látok, ktoré sú obsiahnuté v konvenčnej kozmetike a majú komedogénny účinok. Tieto zahŕňajú napr. PEGS alebo silikóny, rôzne syntetické povrchovo aktívne látky, ale aj tuky na báze minerálnych olejov. Všetky tieto látky sa v prírodnej kozmetike nenachádzajú.

To, že je látka prírodná, neznamená, že nemôže viesť k poškodeniu. Mnoho rastlinných olejov je tiež komedogénnych. Tieto oleje sa prirodzene používajú v mnohých prírodných kozmetických výrobkoch, pretože sa intenzívne starajú o pokožku. Môžu však upchávať póry. Čím lepšie poznám svoju vlastnú pokožku, tým ľahšie sa môžem vyhnúť látkam, ktoré spôsobujú škvrny na mojej koži. Na začiatku sa môžete držať zoznamov, pokiaľ ide o vyskúšanie a testovanie rôznych produktov.

Stupnica komedogenity pre rôzne rastlinné oleje

Obzvlášť ľudia so zmiešanou alebo mastnejšou pokožkou by mali venovať pozornosť komedogenite zložiek a výrobkov. Tu je zoznam niekoľkých zložiek a ich komedogénnych účinkov. Čím vyššie je toto číslo, tým silnejšia je komedogenita.

  1. úroveň:
    arganový olej
    včelí vosk
    olej zo semien granátového jablka
    šípkový olej
    jojobový olej
    neem olej
    bambucké maslo
    slnečnicový olej
    skvalén
    hroznový olej
    divoký ružový olej
  2. úroveň:
    olivový olej
    broskyňový olej
    sezamový olej
  3. úroveň:
    kakaové maslo
    kokosové maslo
    kokosový olej
  4. úroveň:
    ľanový olej

Kokosový olej: dobrý alebo zlý?

Kokosový olej je dvojsečný meč pre našu pokožku. Na jednej strane má vynikajúce vlastnosti starostlivosti o pleť, na druhej strane má pomerne silný komedogénny účinok. Dôvodom je to, že kokosový olej vďaka svojmu zloženiu skutočne neprenikne do pokožky, ale vytvára na nej vrstvu. Čo robiť?

Opäť nastáva otázka, ako Vaša pokožka reaguje na kokosový olej. Musíte to vyskúšať. Pokiaľ Vám nevzniknú na pokožke žiadne nečistoty a vady, môžete ho bezpečne používať.

Najmä ľudia s normálnou, citlivou pokožkou alebo pokožkou náchylnou na akné toleruje kokosový olej väčšinou bez problémov. Pretože má antibakteriálny účinok, je dokonca veľmi vhodný na starostlivosť o akné.

V zásade by ľudia s mastnou, zmiešanou pokožkou alebo veľmi suchou pokožkou (kokosový olej bráni vstrebávaniu vody a lipidov) mali byť s kokosovým olejom opatrní.

Dôležité je, že každá pokožka je iná!